Näiden ohjeiden avulla pääset alkuun e-tekstiilien ompelussa. Suunnitteluun kannattaa käyttää reilusti aikaa – niin elektroniikan sijoittamisen kuin tuotteen valmistamisen suhteen. Joissain tuotteissa komponentit kannattaa ommella kiinni e-tekstiiliin aivan työskentelyn alkuvaiheessa, joskus komponentit sijoitetaan lähes valmiiseen tuotteeseen. Olennaista on, halutaanko elektroniikka jättää näkyviin vai piilottaa pääosin katseilta.

 

e-tekstiileissä käytettävät komponentit

Sähköä johtava ompelulanka

Virtapiiri ommellaan e-tekstiileihin sähköä johtavalla ompelulangalla. Sähköä johtava ompelulanka on hopealla päällystettyä polyamidia ja pehmeytensä vuoksi helposti käytettävää. Sähköä johtava lanka ommellaan tuotteeseen yleensä käsin, mutta se sopii myös ompelukoneen alalankana käytettäväksi.

Markkinoilla on myös teräksestä valmistettua sähköä johtavaa ompelulankaa. Tämän langan etuna on alhaisempi resistanssi, josta on hyötyä sijoitettaessa ledit pidemmän matkan päähän virtalähteestä eli paristosta ja paristopitimestä. Teräspohjaisen langan ompelu on kuitenkin vaikeampaa – karhea lankaa katkeilee ja solmuuntuu huomattavasti helpommin kuin hopealla päällystetty lanka.

 

Neulan valinta

Neulaksi voi valita millaisen tahansa työn muihin materiaaleihin sopivan teräväkärkisen neulan. Neulansilmä kannattaa olla sen verran suuri, että helposti päistään liestyvän sähköä johtavan langan pujottaminen onnistuu ongelmitta.

 

 

 

Paristopitimet

Ommeltavissa paristopitimissä on selkeät merkinnät ja isot kytkentärenkaat, joiden läpi ompelu on helppoa. Paristopitimen sijainti kannattaa suunnitella e-tekstiilituotteessa sellaiseksi, että pariston vaihtaminen onnistuu myöhemmin vaivattomasti. Paristopitimissä on kaksi + merkkistä ja kaksi – merkkistä kytkentärengasta. Tämä mahdollista kaksi eri virtapiiriä. Tavallisimmin e-tekstiileissä käytetään yhtä paristopidintä yhteen virtapiiriin, ja tällöin ei ole merkitystä sillä, kummasta + tai – renkaasta ompelun aloittaa. Voit siis valita esim. kulmittain olevat renkaat, jolloin koko paristopidinkin pysyy helpommin paikoillaan.

 

 

 

Ledit

e-tekstiileissä voi käyttää selkein +/- merkinnöin varustettuja ommeltavia ledejä. Ommeltavien ledien värit ovat valkoinen, punainen, vihreä, sininen ja lila. Yhdellä  3V paristolla voi valaista enintään 5 lediä. Jos ompelet työhösi tätä useamman ledin, kaikkien ledien lähettämä valo himmenee ja paristo kuluu nopeasti loppuun. Yhdellä ledillä varustetussa työssä yksi 3 V paristo kestää noin 10-12 tuntia.

Perinteiset ledit ovat myös hyvä vaihtoehto e-tekstiiliprojekteihin. Ledin johtimet rullataan pieniksi lenkeiksi pihdeillä, jolloin ne on helppo ommella osaksi virtapiiriä. Ledin nupin voi jättää näkyviin kankaan oikealle puolelle ja pujottaa johtimet nurjalle puolelle.

 

Kytkimet

Virtapiiriin voi lisätä erilaisia kytkimiä toiminnan kannalta sopiville paikoille. Painokytkin aktivoi ledin toimintaan painettaessa, liukukytkimestä puolestaan löytyy valittavaksi on/off-asennot. E-tekstiileihin voi sijoittaa myös hämäräkytkimen, magneettikytkimen tai kallistuskytkimen.

Hämäräkytkin aktivoi virtapiirin nimensä mukaisesti ympäröivän valon vähetessä. Magneettikytkin aktivoit ledin magneetin läheisyydessä (kun esim. toisaalle tuotteeseen sijoitettu magneetti laitetaan kytkimen viereen). Kallistuskytkimillä saadaan puolestaan toiminnallisuutta vaikkapa sisustustekstiileihin (esim. sohvatyyny, jossa toisessa asennossa ledit eivät valaise, mutta tyynyn kääntäminen aktivoi ledit).

Kytkimille yhteinen piirre ompelun kannalta on se, että niillä ei ole napaisuutta. On siis samantekevää, kuinka päin kytkin ommellaan virtapiiriin kiinni,  mutta lanka on muistettava katkaista kytkimen kohdalla. Myöskään sillä, onko kytkin sijoitettu e-tekstiileissä + vai – puolelta lähtevään ommellinjaan, ei ole merkitystä.

Kytkimiä valittaessa on suunniteltava myös niiden sijainti tuotteen toimivuuden kannalta. Kytkimen on oltava käyttäjän saavutettavissa helposti ja valoanturi puolestaan vaatii kenties reiän tekstiilimateriaalin oikealle puolelle tietylle paikalle. Myös  paristot pitää pystyä vaihtamaan.

 

 

 

Perustyötavat:

Virtapiiri ommellaan tekstiilimateriaaliin pienin pistoin. Koska sähköä johtavassa langassa ei ole johtimien tapaista eristystä, on ommelreitit suunniteltava tarkasti etukäteen. Paristopitimen – ja + -puolilta lähtevät ompeleet eivät saa koskea toisiaan missään kohtaa valmiissa työssä.

Ompelun kannalta huomioitavaa:

Ompele komponenttien kiinnitysrenkaisiin tulevat pistot tiukasti, vähintään kolme pistoa/rengas. Tällöin liitoksesta tulee tiivis ja toimiva. Löysällä olevat sähköä johtavat langat aiheutavat työhön kosketushäiriöitä, jotka ilmenevät ledien epärtasaisena vilkkumisena valmiissa työssä.

Päättele kaikki langanpäät hyvin ja katkaise hännät lyhyiksi. Kun työn on testattu toimivaksi, vahvistetaan kaikki lankojen aloitus- ja päättelykohdat pikaliimalla tai värittömällä kynsilakalla.

+ ja – linjojen langat eivät saa koskea toisiinsa misään kohtaa valmista tuotetta. Jos langat kulkevat lähekkäin ja niiden sijoittaminen etäälle toisistaan on työn pienuuden, liikkuvuuden tai muun toiminnallisuuden vuoksi vaikeaa, voidaan lankoja eristää tosisistaan palalla kangasta, tukikangasta tai kangasteippiä. Myös kangasmaalilla tai kirjontapistoilla voidaan suojata sähköä johtavia lankoja koskemasta toisiinsa.

 

Yhden ledin ompelu työhön

liukukytkin

Useamman ledin ompelu työhön (rinnankytkentä)

liukukytkin

0
Connecting
Please wait...
lähetä viesti

Pahoittelut, emme ole paikalla tällähetkellä. Jätä viesti.

Nimi
* Sähköposti
* Viesti
Aloita keskustelu

Tarvitsetko apua? Kysy nyt.

* nimi
* Kirjota viestsi tähän...
Olemme paikalla!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?