Hydrokopterikilpailuihin, joita on järjestetty viisi kertaa, on osallistunut varsin mukavasti kouluja ja oppilaita. Kisaan on osallistunut kymmenkunta koulua ja n. 30 kopteria Porista ja ympäristökunnista.

Tämä kilpailukutsu tullee sen verran myöhässä, että koptereita ei ehditä rakentaa vielä tänä syksynä, joten loppukilpailu pidetään vasta huhtikuun lopulla, jotta kaikki halukkaat ehtivät rakentaa kopterit.

 

Kevään kisasta

Tälläkin kertaa kisasta pyritään tekemään suuremman luokan tapahtuma, jotta koulut ja tekninen työ saisivat näkyvyyttä mediassa ja samalla ”suuri” yleisö saisi kiinnostavaa nähtävää.

Viime kerralla olimme Tecnip Offshoren ruokalassa. Telakan väki saattoi seurata kisaa ruokaillessaan. Kilpailu sai mukavasti huomiota ja samalla saimme tutustua Technipillä tehtäviin megaluokan rakenteisiin. Tulevan kevään kisa pyritään järjestämään samankaltaisessa tilassa.

Itse kisasta

Hydrokopterikisassa oppilaiden rakentamat kopterit kilpailevat ainoastaan nopeudesta. Muilla ominaisuuksilla ei ole merkitystä.

Ensin oppilaat rakentavat koulussaan annettujen sääntöjen puitteissa oman hydrokopterin. Sen jälkeen omassa koulussa järjestetään koptereille alkukilpailu, josta nopeimmat (2 – 3) pääsevät loppukilpailuun.

Viime kerralla kaikki loppukilpailussa mukana olleet palkittiin pienellä kisamuistolla ja kolme parasta vielä erillisellä palkinnolla.

Kaksi kilpailuluokkaa

Vakioluokan hydrokopterien rakentelu on rajattu melko tarkasti. Kaikissa koptereissa on samanlainen moottori, potkuri ja paristot. Kopterin rungon materiaali ja maksimimitat on myös ennalta määrätty. Tällä pyritään pitämään kopterien rakennuskustannukset pieninä.

Tulevana keväänä otetaan mukaan haastavampi luokka, jossa kopterin rakentelua ei rajata yhtä tarkasti. Ajatuksena on, että tiukemmin rajattu vakioluokka sopii 4. – 6 luokan oppilaille ja vapaaluokka 7. – 9. luokan oppilaille sekä niille 4. – 6. luokan oppilaille, jotka ovat aikaisemmin rakentaneet vakioluokan kopterin. Vakioluokan kopterin voi rakentaa yksittäin tai parin kanssa kun taas vapaaluokassa kopteri voidaan rakentaa ryhmätyönä (2 – 4 oppilasta).

Materiaali ja ohjeita

Hydrokilpailu_2013 (PDF)