TEKNOLOGIAKASVATUKSEN KESÄKONFERENSSI 2015 SAI SUUREN SUOSION JA KIINNOSTI MYÖS MEDIAA

Kahdestoista Teknologiakasvatuksen kansainvälinen kesäkonferenssi pidettiin kesäkuun alussa Virossa. Vuosittaisen konferenssin järjestävät yhteistyössä Step Systems Oy ja Eestin Teknologiakasvatuksen Liitto ETKL. Tämän vuotiseen konferenssiin osallistui yhteensä yli seitsemänkymmentä opettajaa Suomesta ja Virosta.

Konferenssi kiinnosti kovasti myös Viron mediaa ja konferenssista uutisoitiinkin näyttävästi tiistain ETV:n valtakunnallisessa pääuutislähetyksessä. Tässä linkki, jossa konferenssista kertova osuus on tallenteessa aikavälillä 19:54 – 22:20.

Yksi työpäivä oli varattu kokonaan erilaisille työpajoille, joista eniten kiinnostusta herättivät radio-ohjatun lennokin valmistaminen, ohjelmoitavan robotin (VEX IQ) rakentaminen, robotin ohjelmoiminen (RobotC-kielellä) sekä muovityöt. Muita pajoja olivat muun muassa: 3D-tulostus, laserleikkaus, korukivityöt, pärekorin punominen, sepän työt sekä saippuan valmistus.

Konferenssipaikkana oli Itä-Virossa Mäetagusen kylässä vanhaan kartanoon restauroitu idyllinen kylpylähotelli ja sen suureen piharakennukseen taitavasti toteutettu käsityön opetuskokonaisuus.

Koulu- ja yritysvierailujen lisäksi yksi mieleenpainuvimmista käyntikohteista oli palavan kiven museo, Kohtla Kaivanduspark, jossa pääsimme tutustumaan kaivosmiesten työskentelyoloihin maanalaisessa, käytöstä poistetussa kaivoksessa.

Perinteinen Suomi-Viro -maaottelu päättyi tasan 3-3. Tämän joukkuekilpailun lajit eivät ole etukäteen tiedossa ja niissä suoriutumisesta edellytetään luonnontieteen ja teknologian osaamista, mutta myös nokkeluutta, innovatiivisuutta, sujuvaa tiimityöskentelyä sekä tietojen soveltamista. Viron joukkue oli aluksi suorituksissaan taitavampi, mutta Suomi kiri 1-3 -tappioasemasta nimenomaan nokkeluuden avulla tasapisteisiin.

Teknologiakasvatuksen konferenssin missiona on teknologiakasvatuksen kehittäminen ja edistäminen perusopetuksessa sekä tuoda uusia ideoita ja hyväksi todettuja työaiheita ja käytäntöjä opettajan työn tueksi. Konferenssin kohderyhmänä ovat peruskoulun opettajat, jotka ovat kiinnostuneita teknologiakasvatuksesta.

Ensi kesän konferenssi järjestetään Suomessa 6.-8. kesäkuuta 2016.

 

 

 


 

31.5. – 3.6. Mäetaguse Mõisa Hotell & SPA, Viro

Teemana: Uudet opetussuunnitelmat ja uudet sisällöt

  • Uusi opetussuunnitelma 2016
  • Robotiikan ja ohjelmoinnin opetus
  • Monipuoliset työpajat
  • Mitä uutta on tarjolla teknologiakasvatuksen saralla?

Muuan muassa näitä teemoja käsittelemme tulevassa kesäkonferenssissa, johon saapuu luennoimaan useita asiantuntijoita.

Step on järjestänyt teknologian opetuksen kolmepäiväisiä kesäkursseja vuodesta 1993 lähtien kaikkiaan jo kolmekymmentäkuusi!  Näistä ensimmäinen suomalais-virolainen kesäkonferenssi järjestettiin Virossa 2003. Tuleva Evon konferenssi on jo kahdestoista yhteistyössä virolaisten kanssa järjestettävä konferenssi.

Aikaisempien vuosien tapaan toinen konferenssipäivä on kokonaan käytännön työpajatyöskentelyä.  Työpajojen lukumäärä ja aiheet tulevat nettiin niiden varmistuttua. Alustavasti on sovittu mm. seuraavista puolipäivätyöpajoista: VEX IQ -robotin rakentaminen, RobotC -ohjelmointi, RC-lennokin rakentaminen, 3D / Laser /CNC, Kivityöt, Lasityöt, Lastukorin punonta sekä Sepän työt.

Konferenssin järjestävät yhteistyössä Step Systems Oy ja Viron Teknologiakasvatuksen Liitto ETKL (Eesti Tehnoloogiakasvatuse Liit).

Kutsu 2015(PDF)

Ohjelma 2015 (PDF)

Työpajat 2015(PDF)